Tussenkomst aanvragen

Een gezin op je eentje!

Een alleenstaande moeder met haar kinderen: dat is de combinatie die het vaakst voorkomt bij eenoudergezinnen. Alleenstaande moeders zijn vaker vermoeid en beschikken in veel gevallen over minder financiële middelen. Toch zijn ze gelukkiger dan toen ze nog een koppel vormden. Hun relatie met de kinderen is beter, ze hebben meer zelfvertrouwen en zijn optimistischer. Hun financiële situatie maakt het leven niet altijd even eenvoudig, ze staan er vaak alleen voor, om voor hun kinderen te zorgen en ze hebben weinig tijd voor zichzelf. Toch zijn ze er trots op dat het hen lukt om solo door het leven te gaan.

02/09/2019 3 minuten

Alleenstaande ouders staan in voor de kosten die je als koppel samen kan dragen. Verzekeringen, gas, water, elektriciteit, telefoon, internet, tv, je huur en niet te vergeten je dagelijkse boodschappen,… je moet het allemaal alleen opbrengen. 

Budget verlichten

Eenoudergezinnen zijn bijzonder gevoelig voor onzekerheid en armoede. De oorzaken? Als het enige inkomen wegvalt door werkloosheid of ziekte, val je terug op een vervangingsinkomen. Je staat alleen in voor je huisvestingskosten maar ook de planning en organisatie van je huishouden zijn enkel in jouw handen. 

Moeilijk om elke maand rond te komen

Het tekort aan opvangplaatsen voor jonge kinderen en het gebrek aan flexibiliteit ervan, in combinatie met het gebrek aan flexibiliteit van je werktijden, maken het niet altijd makkelijk om je leven te organiseren.

Voor de meest kwetsbaren bestaan er voorzieningen:

  • verhoogde kinderbijslag;
  • Statuut voor verhoogde tegemoetkoming (informatie over deze status vind je bij je ziekenfonds);
  • OCMW;
  • Huis van Justitie;
  • centra voor gezinsplanning;
  • bureau voor juridische bijstand;
  • maatschappelijke assistenten;
  • adviseurs bij het ziekenfonds;
  • sociale diensten van de gemeenten.

Zij geven gratis advies over je rechten en plichten, de aanvragen en acties die je moet doen, het nodige papierwerk, … Sommige gemeenten geven ook kortingen voor kinderopvang, vakantiekampen, …

Tips

Dagopvang, leuke buren, sociale netwerken, blogs … Tegenwoordig kunnen alleenstaande ouders zich beter organiseren en veel informatie en hulp vinden: een groep ouders die afspreekt om afwisselend de kinderen van school te gaan halen, een sympathieke buurman of -vrouw die de kinderen opvangt zodat er even tijd is voor ontspanning, …

Is samen huren een optie?

Samen een woning huren kan een handige oplossing zijn voor gezinnen die in de stad wonen. De huidige economische veranderingen en een toenemende solidariteit tussen de mensen liggen aan de basis van die manier van samenwonen. Leven in zulke woongemeenschappen is aan een opmars bezig, maar is zeker niet zonder risico. Zo zijn er toch verschillende aspecten waar je best rekening mee houdt. Meer informatie vind je in het artikel over samen huren.

Maar waarom je niet beschermen?

Het leven zit vol toffe en leuke momenten, maar soms heb je ook minder aangename verrassingen: een ontslag, ziekte, ongeval, scheiding, … Je dagelijkse leven en dat van je gezin staat plots stil. Het is belangrijk om je gezin in zulke situaties veilig te stellen. Hiervoor bestaan oplossingen zodat je je kan bezig houden met wat telt, zonder je zorgen te maken over je dagelijkse financiële verplichtingen.

Opgelet: Informatie uit dit artikel kan steeds wijzigen in functie van de actualiteit en eventueel nieuwe wetgeving. Informeer je steeds bij de bevoegde instanties.

Basic

Je hebt al een Huurverzekering vanaf

€ 10 /maand

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.