Tussenkomst aanvragen

Hoe kan je je beschermen tegen de ziekte van Lyme?

De zomer is dé periode voor de vakantiekampjes, maar het is ook het favoriete seizoen van de teken. 14 % van de teken in België is drager van de Borrelia-bacterie, verantwoordelijk voor de ziekte van Lyme. Door een boswandeling kan je de ziekte al oplopen. Hoe kan je je kind daartegen beschermen? En wat zijn de symptomen van de ziekte van Lyme?
02/09/2019 3 minuten

Hoe kan je je kind beschermen tegen teken?

Als je kinderen voor een aantal dagen in de natuur gaan leven, leer je hen best hoe ze zich kunnen beschermen tegen teken in het bos en in de velden: 

 • ​kleren dragen die de benen en armen bedekken (op kleren met een lichte kleur zie je de teken sneller),
 • hemd of t-shirt in de broek steken,
 • gesloten schoenen dragen,
 • een hoed of pet dragen (teken zitten graag op de hoofdhuid),
 • een anti-tekenmiddel gebruiken (zeker meegeven samen met de andere noodzakelijke spullen!),
 • hoge grassen, weiden en velden zoveel mogelijk vermijden, 
 • zoveel mogelijk over de bospaden en veldwegen gaan, 

na het spel in bos of veld goed nakijken over heel het lichaam of er geen teken zitten. Vooral goed kijken op de hoofdhuid, de oksels, de knieplooi, de plooi aan de liezen en de oren.

Hoe reageren bij een tekenbeet?

Ontdek je na een wandeling een teek bij je kind? Geen paniek, de bacterie wordt pas na 24 tot 48 uur overgedragen. Maar je moet de teek wel zo snel mogelijk verwijderen volgens de regels van de kunst:

 • ​met een tekentangetje (haal er een bij de apotheker en geef het mee op kamp): schuif het tangetje rond de teek, zo dicht mogelijk bij de huid, en draai dan in tegenwijzerzin zodat je de teek volledig verwijdert en niet enkel het achterlijf, 
 • met een epileerpincet: neem de teek bij het kopje vast, zo dicht mogelijk bij de huid, en trek ze er recht uit,
 • ontsmet de huid nadat je de teek volledig hebt verwijderd (nooit tevoren),
 • trek met een balpen een cirkeltje rond de beet zodat je de volgende dagen goed kunt opvolgen of je kind niet besmet is. 

 

“Schuif het tekentangetje rond de teek, zo dicht mogelijk tegen de huid, en draai het dan in tegenwijzerzin.” 

Hoe herken je de symptomen van de ziekte van Lyme?

Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, hoe sneller ze behandeld zal zijn. Blijf dus zeer aandachtig de dagen na de beet en na de terugkeer van het kamp. 

Als de Borrelia-bacterie je kind heeft besmet, zal je in de meeste gevallen rode cirkelvormige huiduitslag zien verschijnen met in het centrum een meer lichtgekleurde zone. Die cirkel kan een diameter hebben van 5 tot 60 cm. Maar omdat hij niet altijd verschijnt of onopgemerkt blijft als de kleur wat zwakker is, let je beter ook op als je kind koorts krijgt, slaapproblemen, pijn aan gewrichten en spieren, extreme vermoeidheid, hoofdpijn, griepsymptomen, … Ga in die gevallen meteen naar de dokter!

De officiële behandeling bestaat uit 3 weken antibiotica. Soms is het nodig om langer te behandelen en om antibiotica te combineren met antiparasitaire middelen omdat andere microben vaak geassocieerd worden met Borrelia. Het gebeurt ook dat er een tijd na de behandeling een terugval is. 

Wat als de ziekte meer dan 3 weken duurt? 

Als de ziekte van Lyme op tijd opgemerkt wordt, is ze meestal behandeld binnen de 3 weken. Maar er bestaat ook een chronische vorm van de ziekte, met terugvallen en telkens nieuwe behandelingen, soms voor verschillende maanden of langer. Door de pijn die daarmee gepaard kan gaan, is het voor je kind vaak onmogelijk om naar school of de opvang te gaan. Je kan er dus maar beter op voorhand aan denken en je voorzorgen nemen. Overweeg zeker de Kindzorgverzekering van AG Insurance. Die helpt je tijdelijk met vaste maandelijkse stortingen om de kosten te dekken die je hebt door de afwezigheid van je kind. Zo heb je meer financiële zekerheid als een ziekte je kind gedurende minstens 21 opeenvolgende dagen thuis houdt. 

Basic

Je hebt al een Kindzorgverzekering vanaf

€ 8 /maand

De formule BASIC kost € 8/maand (€ 96/jaar). Voor de formule COMFORT is het € 15/maand (€ 180/jaar) en voor de formule PREMIUM is het € 20/maand (€ 240/jaar).

Je kan ons bereiken

van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.

Momenteel zijn we niet beschikbaar

Je kan ons bereiken van maandag tot vrijdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.